Certificering af garn

Når et garn er certificeret kan der være tale om flere forskellige krav som er opfyldt i produktionskæden. Dette kan være f.eks. i forhold til miljø, kemikalieforbrug, kemi i det færdige produkt social ansvarlighed ,eller dyrevelfærd. I Fairknit’s webshop finder du både certificeret og ikke certificeret garn. Det er nemlig sjældent at et et certificeret økologisk garn, der har rejst jorden rundt for at nå dine strikkepinde er mere bæredygtigt end en dansk uld fra danske får. Du kan læse mere om vores syn på garn via dette link.

GOTS – GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD:

Dette er den mest brugte certificering, når man snakker om økologiske tekstiler. Certificeringen er en garanti for, at dit uld er produceret miljømæssigt korrekt, samt under socialt ansvarlige forholdGOTS kræver at minimum 70 procent af produktet består af certificerede økologiske fibre, og at alt kemi som f.eks. Farvestoffer opfylder de særlige miljømæssige krav. Når tøj opfylder GOTS-standarderne, kan du være sikker på, at det er fremstillet af økologiske materialer. Naturfiberen er ikke behandlet med sprøjtemidler eller insektgift og det færdige produkt er garanteret fri for flourerende kemi. Derudover er det miljøvenligt forarbejdet på fabrikken.

Du kan se GOTS-certifikatet som en verdensstandard for økologiske tekstiler. GOTS-certifikatet definerer på højt niveau miljøkriterier der skal være til stede under hele værdikæden for økologiske tekstiler lige fra såning og dyrkning af bomulden, til plukning, transport, forarbejdning og lageropbevaring. Det samme gælder for uld. Udover krav til tekstilerne, er der også krav til arbejdernes rettigheder. De sociale kriterier skal nemlig også overholdes. Minimumsløn, arbejdsmiljø, arbejdstid, mindste alder og pauser sikrer velfærden for de mennesker, der er involveret i dit garns produktion. Alt sammen skal være opfyldt for at et garn kan blive GOTS-certificeret. Du skal gå efter GOTS-certifikatet, hvis du vil være 100% sikker på, at dit garn er både økologisk, bæredygtigt, socialt ansvarligt og fuldstændig ufarligt for din sundhed.

For at et garn kan GOTS-certificeres og bære GOTS-certifikatet på banderolen, kræver det at hele værdikæden er GOTS-certificeret – også virksomheden. Et produkt kan godt være produceret af GOTS-certificerede fibre, med GOTS-certificerede farver på GOTS-certificerede fabrikker – men er virksomheden ikke GOTS-certificeret, må garnproducenten ikke trykke “GOTS” på banderolen. Er du i tvivl om dit garn er GOTS-certificeret, skal du se efter det varespecifikke GOTS nummer der er trykt på banderolen.

Du finder Fairknits store udvalg af GOTS certificerede økologiske garner her. 

OEKO-TEX®

Dette certifikat har, trods ordlyden, IKKE med hverken økologi og miljøhensyn at gøre. Det er et sundhedsmærke for tekstiler. Mærket sikrer at dit garn er fri for skadelige stoffer. Hvis en vare bærer OEKO-TEX® STANDARD 100-mærket, kan du være sikker på, at alle komponenter i en vare, dvs. stof, tråd, knap, lynlås og andet tilbehør, er testet fri for skadelige stoffer, og at varen derfor er uskadelig for menneskers helbred.

Testen udføres af uafhængige OEKO-TEX® -institutter på baggrund af det omfattende OEKO-TEX® kriteriekatalog. I testen tages højde for alle lovmæssigt regulerede og mange ikke-regulerede stoffer, som kan være skadelige for menneskers helbred. I mange tilfælde går grænseværdierne for STANDARD 100 ud over nationale og internationale krav. Kriteriekataloget opdateres mindst én gang om året og udvides på baggrund af ny videnskabelig ekspertise og lovbestemte krav. Når dit garn bærer OEKO-TEX Standard 100 kan du være sikker på, at det er testet for skadelig kemi. Garnet er altså kemimæssigt uskadeligt for din og min sundhed.

TENCEL®

Tencel er en cellulose-fiber, der er udvindes af bark og rester fra skovbrug. Processen foregår i et lukket kredsløb og fiberen er biologisk nedbrydelig. Den har en blød og glat overflade, falder smukt og absorberer fugt. Tencel produceres af Lenzing-koncernen, der er et miljømæssigt ansvarligt firma. Bark og trærester, kommer udelukkende fra leverandører, der deltager i troværdige skovcertificeringsprogrammer.

Camarose er den eneste garnproducent indtil videre som anvender Tencel – se garnet her

 oversigt over de mest brugte certifikater:

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.